Leads genereren met online publicaties

Leestijd: 3 minuten
     

Digitale brochures, white papers, online magazines en andere digitale publicaties zijn ideale hulpmiddelen voor het genereren van leads. Hoe dit werkt en wat “leads genereren” precies inhoudt lees je in dit blog.

Wat bedoelen we met “leads genereren”?

Een lead is een potentiële klant waar je (contact)gegevens van hebt. Met deze gegevens kunnen verkopers aan de slag om te proberen van deze lead een klant te maken. Een bezoeker van een winkel (zowel online als offline) kan een lead worden. Misschien is deze persoon per toeval jouw winkel binnengekomen en is deze helemaal niet geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Om te kijken of dat zo is probeer je in contact te komen. In een fysieke winkel is dat natuurlijk makkelijk. Als verkoper spreek je de persoon direct aan: “kan ik u ergens mee van dienst zijn”. Online is dat anders. Veel mensen bekijken eerst een hoop zoekresultaten voordat ze actie ondernemen. Contact leggen met de verkoper doen ze vaak pas ik een later stadium. Veel mensen willen zich rustig kunnen oriënteren zonder in gesprek te hoeven. Toch wil je op termijn met deze mensen in contact raken. Lead generatie is een belangrijke manier om dat te doen. Het doel is om contactgegevens van bezoekers van jouw website te verzamelen zodat je op een gelegen moment het gesprek kan aangaan. Bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, berichten via social media of door te bellen. Maar hoe krijg je dit soort contactgegevens als mensen deze niet zomaar willen geven?

Leads genereren met digitale brochures, white papers of online magazines

Veel leads worden gegenereerd door de bezoeker van de website iets te bieden in ruil voor hun contactgegevens. Bijvoorbeeld goede informatie of een handige tool die een oplossing kan bieden voor een probleem. Zo trek je een websitebezoeker over de streep om iets prijs te geven dat ze niet zomaar aan iedereen geven. Deze vorm van lead generatie wordt ook wel inbound marketing genoemd. Je biedt iets aan waardoor potentiële klanten naar jou toe komen in plaats van dat jij naar de klant moet komen. Vaak worden dit soort systemen als volgt opgezet:

  1. Je biedt interessante informatie aan op je website.
  2. Om toegang te krijgen tot deze informatie moet de bezoeker een e-mail adres achterlaten.
  3. De aanvrager krijgt een mail met daarin een link naar de informatie (dit bevestigt tegelijk dat de lead een correct adres heeft ingevuld).
  4. Je hebt de juiste informatie en kunt contact gaan opnemen.

Hierboven staat een eenvoudige variant van “Marketing automation” beschreven. Het automatiseren van de marketing kan nog veel verder gaan dan dit met opvolgingsmails en het opbouwen van persoonlijke profielen voor de individuele leads. Er is software voor om dit soort systemen tot in de puntjes in te richten, maar voor de meeste bedrijven is dit soort software te duur en bovendien overbodig. Zorg eerst maar ervoor dat je veel leads binnen krijgt. Dat kan onder andere door het aanbieden van digitale brochures, white papers of online magazines.

Een digitale brochure of online folder geeft uitgebreide informatie over het product of de dienst. Een white paper geeft nuttige, niet-commerciële informatie aan de doelgroep. Een online magazine kan gebruikt worden om de doelgroep te inspireren en informeren over onderwerpen die hen interesseren. Wat voor soort digitale publicatie je ook kiest, het uiteindelijke doel is om de website bezoeker nieuwsgierig genoeg te maken om er contactgegevens voor in te willen ruilen.

De effectiviteit van digitale publicaties

Digitale publicaties zijn heel praktisch om te gebruiken voor lead generatie omdat elk extra exemplaar geen extra kosten met zich meebrengt. Het is dus een schaalbare oplossing. Daarnaast is de inhoud elk moment aan te passen en verbeteren. Ook is het meetbaar hoe de publicatie gebruikt wordt. Zo kan je de content blijven verbeteren. Des te beter de content, des te meer mensen het zullen delen via social media en zullen doorsturen naar hun netwerk en des te meer nieuwe leads je binnen zult krijgen.

Krachtige online magazines maken of effectieve digitale brochures ontwikkelen kan makkelijk zelf met tools zoals Magzmaker. Magzmaker is een goede tool voor digital publishing vanwege de goede balans tussen gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Maak publicaties zoals brochures en magazines op zoals jij dat wilt. Voeg animaties en video’s toe, maak een lay-out door de elementen naar de juiste plek te slepen. Kijken hoe dat werkt? Vraag gerust een demo aan.

LinkedIn
Share

Deze klanten gingen je al voor

Logo ServiceManagement
Aedes magazine
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Stadsschouwburg Utrecht
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond