Meer lezers voor jouw online magazine

Leestijd: 4 minuten
     

Een online magazine is een prachtig content marketing instrument, maar hoe zorg je dat het ook daadwerkelijk goed gelezen wordt? In dit blog een aantal tips over hoe je kan zorgen voor een groter publiek en beter gelezen artikelen.

Verspreid en verwijs

Een online magazine wordt vaak verspreid via social media, email nieuwsbrieven en links op websites. Het blijft echter vaak bij een eenmalige aankondiging. Dit terwijl je veel moeite hebt genomen om prachtige content te maken voor je magazine. Waarom zou je het dan maar een keer de wereld in slingeren en dan met de armen over elkaar gaan zitten? Laat je magazine zien aan de wereld. Schrijf een blog over het magazine en waar de lezer zich in deze editie op kan verheugen. Creëer een kleine advertentiecampagne op social media om het te promoten. Koppel een winactie aan de lancering van de nieuwe editie. Zorg in ieder geval dat de wereld weet dat de nieuwe editie uit is.

Zorg daarnaast dat je het op meerdere momenten verspreidt. De content van je magazine blijft vaak langer relevant dan je denkt. Waarom zou je die content maar tijdelijk promoten? Zorg ook dat je verwijst naar de afzonderlijke artikelen in het online magazine. Deel dus regelmatig oude content op social media. Je kan er een mooie planning van maken om deze artikelen op relevante momenten in het jaar te delen met je volgers.

Vergeet daarnaast niet binnen het magazine zelf onderling door te verwijzen tussen de verschillende artikelen met hyperlinks in de tekst. Dat zorgt niet alleen dat mensen door blijven lezen door te hoppen van artikel naar artikel. Het is ook goed voor zoekmachine optimalisatie om intern door te verwijzen met links.

Waarom je dit artikel moet lezen

De zes-seconden-regel is een veelgebruikte internetwijsheid. Onderzoek toont aan dat de gemiddelde websitebezoeker binnen zes seconden beslist om op de pagina te blijven of niet. Dit geldt ook voor online magazines. Je moet de aandacht van de bezoeker dus snel grijpen om deze aan het lezen te krijgen.

Zorg dat het duidelijk is wat het onderwerp van het artikel is en waarom de bezoeker het zou moeten lezen. Natuurlijk moet je voor een pakkende titel en aansprekende afbeelding zorgen. Maar zorg daarnaast ook voor een treffende inleiding die helder aangeeft wat de lezer kan verwachten. Maak mensen nieuwsgierig en wees tegelijkertijd duidelijk in waar het artikel wel en ook waar het niet over gaat.

Probeer daarom eens vanuit het oogpunt van jouw doelgroep de artikelen te bekijken. Is het duidelijk waar het artikel over gaat en waarom het interessant is om te lezen? Kan je die indruk krijgen binnen zes seconden? Laat het vooral ook door een objectieve buitenstaander bekijken. Voor jou is het misschien meteen duidelijk, omdat jij het artikel geschreven hebt, maar dat kan voor een willekeurige bezoeker anders zijn.

Een goed artikel is makkelijk te scannen en zo te beoordelen op leeswaardigheid. Om die test te doorstaan is het handig om gebruik te maken van steekwoorden, goede tussenkopjes en structuur. Zodat het makkelijk is om het artikel in te schatten.

Bereik je het doel?

Je hebt altijd een doel met je online magazine. Een boodschap overbrengen of mensen aansporen tot actie. Daar moeten de artikelen dan ook goed op afgestemd zijn. Je wilt de doelen immers zo goed mogelijk bereiken. Vraag jezelf daarom per artikel af wat het doel is en hoe je dat wilt bereiken.

Online is het makkelijker om mensen tot actie aan te zetten dan offline. Als het doel het verkopen van een product is kan je ze in een klik naar je webshop leiden. Wil je dat ze zich inschrijven voor een cursus, dan zorg je voor een inschrijfformulier op de pagina. Dat is allemaal niet moeilijk te realiseren, maar toch zie je bij veel websites en online publicaties dat er niet goed na wordt gedacht over het bereiken van de doelstelling.

Vaak is het goed om een oproep tot actie te verwerken in je artikel. Een knop met de tekst “lees meer over ….” of “download de app” beweegt lezers om iets te doen. Het klinkt misschien vreemd, maar de gebiedende wijs is een zeer effectief instrument op internet. In het Engels wordt zo’n oproep ook wel een “Call-to-action” of “CTA” genoemd, maar eigenlijk is het dwingender dan een oproep. Daarom zijn sommige bedrijven ook huiverig om een CTA op hun pagina te zetten, maar de meeste consumenten zullen het absoluut niet als storend ervaren. Het is gewoon helder wat de maker van het magazine van je wil. Daarnaast zorgt het voor een goede flow. De lezer hoeft niet te zoeken of na te denken over de volgende actie. Het wordt makkelijk gemaakt.

Meer doen met je content?

Wil je nog meer bereiken met je content of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Magzmaker? Neem dan gerust contact op met ons op!

LinkedIn
Share

Deze klanten gingen je al voor

Logo ServiceManagement
Aedes magazine
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Stadsschouwburg Utrecht
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond