Digitaal publiceren in het smartphone tijdperk

Leestijd: 3 minuten
     

Tegenwoordig zijn bijna alle publicaties ook in digitale vorm te verkrijgen. Steeds meer kantoren worden “papierloos” en drukwerk wordt steeds vaker gezien als een overbodige luxe. Of het nu gaat om een magazine, boek of brochure, digitaal wordt norm. Een simpele PDF is in veel gevallen niet meer toereikend. In de wereld van digital publishing moeten documenten makkelijk te bereiken en te navigeren zijn via elk apparaat. Omdat steeds meer mensen internetten via smartphones of tablets zijn de eisen voor digitaal publiceren flink veranderd.

Publiceren voor smartphone of tablet

Dat het lezen op smartphone of tablet anders is dan op een computer begrijpen de meeste mensen wel. Toch is de PDF voor publicaties nog steeds de norm. Hiermee wordt een publicatie een soort digitaal drukwerk. Het enige probleem is dat je een digitale publicatie op een hele andere manier gebruikt dan een gedrukte publicatie. Zeker als we het over het relatief kleine scherm van een smartphone hebben. De beeldschermverhoudingen zijn vaak anders dan een A4 en wat betreft afmetingen zit zelfs de grootste smartphone onder B5 formaat. Een PDF document leest dan als een A4 die is verkleind naar het formaat van een ansichtkaart. Wil je de tekst dan goed kunnen lezen dan zal je moeten inzoomen, want een PDF schaalt niet mee met de afmetingen en verhoudingen van het apparaat waarop je het document bekijkt. Daarom is deze variant van een digitale publicatie niet erg toekomstbestendig.

De smartphone wordt steeds meer het belangrijkste apparaat waarop websites geopend en documenten gelezen worden. Dan moeten deze publicaties wel goed te gebruiken zijn. Je wilt een makkelijk te navigeren document dat meteen in je browser te openen is. Niet een bestand wat je moet downloaden en waarvoor je op sommige smartphones eerst een app moet installeren om deze te openen. Dat laatste is het geval bij een PDF.

Het alternatief is een HTML5 publicatie. HTML5 is de moderne standaard waarmee websites en online applicaties gebouwd worden. Het is krachtig, flexibel en wordt ondersteund door alle webbrowsers. Een digitaal publiceren in HTML5 geeft de optie om tekst en opmaak aan te passen aan de afmetingen en verhoudingen van het scherm waarop het bekeken wordt. Daarnaast biedt het, in tegenstelling tot een PDF, allerlei mogelijkheden voor video en animaties. En dat alles is gewoon te openen in de browser, zoals elke andere webpagina. Veel praktischer en gebruiksvriendelijker dus voor een digitale publicatie.

Digitaal publiceren: online en openbaar

Een digitale publicatie wordt niet altijd online geplaatst. Maar voor documenten die gedeeld moeten worden met een zo groot mogelijke doelgroep is online publicatie wel wenselijk. Voor sommige documenten zoals een digitaal jaarverslag kan online beschikbaarheid zelfs een keiharde eis zijn. Online is een document makkelijk bereikbaar op elk gewenst tijdstip, op elke locatie. Zeker voor organisaties met een publieke functie kan het belangrijk zijn om publicaties online en openbaar aan te bieden.

Publiceren voor Google

Informatie moet makkelijk te vinden zijn. Daarom is een goede digitale publicatie niet alleen online maar ook Google-proof. Dat laatste houdt in dat het makkelijk te optimaliseren is voor zoekmachines. PDF’s zijn daarvoor niet erg zoekmachine vriendelijk en oplossingen zoals ISSUU hebben vaak maar beperkte mogelijkheden op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Je wilt elke afzonderlijke pagina van je publicatie goed weer kunnen geven in de zoekresultaten.

Digitaal publiceren met Magzmaker

Met onze digitale publicatie tool, Magzmaker, kan je zelf online publicaties maken. Gebruikers van Magzmaker maken onder andere online magazines, digitale jaarverslagen en virtuele brochures met deze tool. Heeft jouw organisatie interesse in de mogelijkheden van Magzmaker? Vraag dan vrijblijvend een demo-account aan en start zelf met een publicatie. Wil je een digitale publicatie laten opmaken? Fullmoon Simply Interactive maakt met Magzmaker voor verschillende klanten publicaties op. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

LinkedIn
Share

Deze klanten gingen je al voor

Logo ServiceManagement
Aedes magazine
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Stadsschouwburg Utrecht
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond