Waarom bedrijven online magazines maken

Leestijd: 4 minuten
     

Steeds meer Nederlandse bedrijven kiezen voor het maken van online magazines. Door de komst van online tools is het maken van een eigen tijdschrift makkelijk. Online magazines bieden veel voordelen boven print. Zo bespaart het kosten en spaart een online uitgave het milieu in vergelijking met een printeditie. In veel gevallen belandt een gedrukt magazine ongelezen in de prullenbak. Dat is natuurlijk zonde. Daarnaast is het effect van zo’n online blad goed meetbaar en is het een schaalbare oplossing. Een extra “kopie” van een online magazine brengt praktisch geen extra kosten met zich mee.

De voordelen van een online editie vergeleken met een traditionele print editie zijn waarschijnlijk goed voor te stellen. Maar waar zetten bedrijven deze online magazines voor in?

Informeren

Een online magazine is een ideaal middel om mensen mee te informeren. Je hebt namelijk een vaste, herkenbare vorm voor je informatie. Iets met een cover, een aantal pagina’s en een achterblad. Er zit een structuur en een leesvolgorde in. Dit maakt het een toegankelijk medium.

Informatie verschaffen met een online magazine heeft een aantal belangrijke voordelen vergeleken met een printversie. Je hebt bijvoorbeeld meer manieren om extra informatie toe te voegen omdat je niet aan een aantal pagina’s gebonden bent. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te linken naar externe websites of om externe content via een pop-up in te laden. Allemaal mogelijkheden om betere en meer uitgebreide informatie te geven aan de lezers.

Inspireren

Iedereen kent de mooie glossy bladen wel die sommige meubelwinkels of elektronicawinkels maken. Ze worden weleens “inspiratiemagazines” genoemd. Ze worden nog steeds veel uitgegeven, vanwege een simpele reden: het werkt. Veel consumenten vinden het heerlijk om op hun gemak naar mooie afbeeldingen van producten te kijken en zich voor te stellen hoe het is om deze te bezitten. Mensen zien het en willen het hebben.

Een online magazine maakt inspireren nog een stuk makkelijker. Geholpen door functies zoals video en animaties kan je met een online editie echt een beleving creëren die past bij jouw product.

Verkopen

Mensen inspireren is belangrijk, maar het einddoel zal in de meeste gevallen een verkoop zijn. Een groot voordeel van een online magazine of digitale brochure is dat je mensen meteen door kan laten klikken naar de bestelpagina. Zo wordt het inspiratiemagazine een integraal onderdeel van het verkoopproces. Omdat je de effecten ook goed kan meten is het makkelijker om de conversie te optimaliseren. Een goede reden waarom bedrijven magazines inzetten voor sales.

Klantenbinding

Bestaande klanten moet je koesteren. Zorg dat ze echt een verbinding voelen met jouw bedrijf. Om dat te bereiken is het belangrijk om regelmatig contact te onderhouden. De meeste bedrijven kiezen hiervoor het middel van de e-mail nieuwsbrief. Maar bij de meeste consumenten puilt de inbox uit van de commerciële nieuwsbrieven. Hoe val je op tussen al die mailings? Met een online magazine!

Als je met een vaste intervallen een mail ontvangt die het nieuwe magazine aankondigt dan is dat een stuk relevanter en interessanter dan de stortvloed aan reclamemails. Een magazine is een vorm die uitnodigt om eens te gaan bladeren. Een nieuwsbrief scannen de meeste mensen kort even door. Een tijdschrift maakt daarentegen nieuwsgierig. Veel mensen zullen toch even het blad openen.

Er is een aantal redenen waarom een magazine meer mensen laat doorklikken dan een verwijzing naar een blog. Ten eerste is het medium vaak meer visueel georiënteerd dan een blog. Wat dat betreft helemaal gericht op de moderne online consument. Een blog bestaat meestal voornamelijk uit tekst aangevuld met afbeeldingen terwijl bij veel magazines dat andersom is.

Daarnaast heeft een magazine meer uitstraling dan een blog. Een blog heeft iets vluchtigs. Iets wat je meestal leest gedurende een verloren moment. Voor een magazine neem je de tijd om het eens door te gaan bladeren. Een goed tijdschrift is juist iets wat niet elke week op de digitale deurmat ligt. Dat is een meerwaarde binnen een online landschap waar er 24 uur per dag, zeven dagen per week, nieuwe blogs gepubliceerd worden.

Bestaande consumenten worden overladen met communicatie-uitingen. Een goed tijdschrift creëert een aandachtsmoment voor jouw bedrijf op vaste punten gedurende het jaar. Ideaal om bestaande klanten effectief te benaderen en zo het contact te blijven onderhouden.

Zelf online magazines maken?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met een digitaal magazine? Vraag dan de gratis demo van Magzmaker. Wil je het laten maken door een professioneel redactiebureau? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat voor je klaar.

LinkedIn
Share

Deze klanten gingen je al voor

Logo ServiceManagement
Aedes magazine
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Stadsschouwburg Utrecht
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond