5 tips voor meer effectieve online magazines en brochures

Leestijd: 4 minuten
     
Doelstellingen voor online magazines of brochures kunnen sterk verschillen. Werf je klanten of leden dan zul je anders naar de inhoud en distributie van je publicatie moeten kijken dan bij een puur informatieve brochure. De 5 tips in dit blog zijn bedoeld om je na te laten denken over de functie van digitale publicaties binnen je marketing- en communicatiemix en om zoveel mogelijk profijt uit je online magazine te halen.

1. Tijdstip van verzenden

Als je zoekt op Google naar ‘Tijdstip van verzenden’ krijg je allerlei blogs over het ideale tijdstip van het plaatsen van een post op social media of het verzenden van een e-mail. Het ideale tijdstip is echter niet zo algemeen te stellen. Het hangt namelijk helemaal af van zowel de doelstelling als de doelgroep. Een woonmagazine versturen met als doel de lezer te verleiden om tweede Pinksterdag de winkel te bezoeken vereist inlevingsvermogen. Een lang weekend nodigt uit om op je gemak op de iPad te lezen. Een woonmagazine zou dan idealiter zaterdagochtend in de mailbox zitten. Dan hebben mensen op het moment dat ze rustig nadenken over de plannen voor het weekend een prachtige suggestie tussen hun e-mail zitten. Dit voorbeeld laat zien dat het belangrijk is om goed in te leven in je eigen doelgroep en je niet blind te staren op algemene adviezen over het beste tijdstip.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het verleden. Pak de statistieken van Google Analytics erbij en kijk wanneer het blad het best gelezen wordt. Dat kan, mits er genoeg data is om waardevolle conclusies uit te kunnen trekken, een goede indicatie geven van het juiste tijdstip. Wees ook niet te bang om te experimenteren met verschillende tijdstippen door bijvoorbeeld een mailing in twee delen op te splitsen. Het ene deel verstuur je op tijdstip A het ander op tijdstip B. Zo kan je blijven optimaliseren.

2. Kill your darlings – Content optimaliseren voor de lezer

Veel papieren magazines worden gemaakt vanuit een bepaald beeld van de doelgroep en wat deze interessant vindt. Of dit beeld klopt en het magazine effectief is blijft met een printversie toch een beetje gissen. Bij online magazines is het mogelijk om te meten wat de doelgroep doet. Welke artikelen worden gelezen en welke niet? Op welke links wordt geklikt? Hoe ver scrollen mensen door op de pagina. Dat soort vragen kan je beantwoorden met behulp van statistieken. De inzichten die daaruit voortkomen moeten worden gebruikt om het beeld van de doelgroep en de content bij te stellen.

Vaak blijkt dat de bladenmakers verrast zijn over de resultaten. Aannames worden in veel gevallen bijgesteld en de content wordt aangepast. Hierbij geldt de beroemde kreet ‘kill your darlings’. Als de statistieken aantonen dat je favoriete artikel niet gelezen wordt dan zul je daar afscheid van moeten nemen om zo tot een beter magazine te komen. Optimaliseer de content voor jouw lezer.

Wil jij een online magazine maken? Kies dan voor Magzmaker.
Probeer Magzmaker nu 14 dagen gratis!
Probeer de gratis demo

3. Zorg voor een goede flow binnen het magazine

Een goede ‘flow’ door je magazine is belangrijk. Het moet duidelijk zijn wat de bedoeling is per pagina. Wat de lezer moet doen. Bijvoorbeeld een artikel lezen, op een link klikken, het artikel op social media delen of een product bestellen. Er zijn veel verschillende opties mogelijk, maar het moet per pagina duidelijk zijn wat het doel is. Daarnaast moet er een logische volgorde in zitten. Mensen moeten gestimuleerd worden om te bladeren en verder te lezen. Het kan niet zo zijn dat mensen een artikel lezen en daarna niet meer gestimuleerd worden om door te klikken. Call-to-actions zijn daarbij heel belangrijk. Roep de lezer op tot actie. Houd per pagina het doel in gedachte.

4. Let op de leesmodus

Het ene magazine is bedoeld om vluchtig door te bladeren, het andere om uitgebreid te lezen. De artikelen moeten gemaakt zijn voor de juiste ‘leesmodus’. De vorm moet in dit geval het doel ondersteunen. Houdt er dus rekening mee door te letten op de (hoeveelheid) afbeeldingen, animaties en bijvoorbeeld de paginalengte. Dit sluit aan op het vinden van de juiste flow en het optimaliseren van de content.

5. Word gevonden – Content optimaliseren voor zoekmachines

Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd, is een belangrijke methode om meer relevante bezoekers te krijgen. Of je aan zoekmachine optimalisatie moet doen is echter afhankelijk van de doelstelling van het e-magazine dat je maakt. Een intern ledenblad hoeft meestal niet op de eerste pagina van Google te staan, maar een inspiratiemagazine voor een webshop juist wel.

Handig is bijvoorbeeld Keywordtool.io waarmee je makkelijk zogenaamde ‘long-tail keywords’ kan vinden. Dit zijn langere en meer specifieke zoektermen. Dus in plaats van ‘online magazine maken’ bijvoorbeeld ‘zelf een online magazine maken’. Hiermee werp je een groter net uit en beantwoord je meer specifieke zoekvragen. Lees er meer over in onze blog “Hoe voer je een zoekwoordenonderzoek uit?

Wees dus niet bang om je artikelen af te stemmen op waar mensen naar zoeken op Google. Daar maak je de content relevanter mee.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Magzmaker of over het laten maken van een online magazine of digitale brochure? Neem contact met ons op en wel leggen je alles uit.

Deze klanten gingen je al voor