5 tips voor meer effectieve online magazines en brochures

Leestijd: 4 minuten
     
Doelstellingen voor online magazines of brochures kunnen sterk verschillen. Werf je klanten of leden dan zul je anders naar de inhoud en distributie van je publicatie moeten kijken dan bij een puur informatieve brochure. De 5 tips in dit blog zijn bedoeld om je na te laten denken over de functie van digitale publicaties binnen je marketing- en communicatiemix en om zoveel mogelijk profijt uit je online magazine te halen.

1. Tijdstip van verzenden

Verreweg de meeste online publicaties worden verspreid via een e-mail marketing campagne en posts op social media. Als je zoekt op Google naar ‘Tijdstip van verzenden’ krijg je allerlei blogs over het ideale tijdstip voor mailen en posten. Het ideale tijdstip is echter niet zo algemeen te stellen. Het hangt namelijk helemaal af van zowel de doelstelling als de doelgroep. Een woonmagazine versturen met als doel de lezer te verleiden om tweede Pinksterdag de winkel te bezoeken vereist inlevingsvermogen. Een lang weekend nodigt uit om op je gemak op de iPad te lezen. Een woonmagazine zou dan idealiter zaterdagochtend in de mailbox zitten. Dan worden de plannen voor het weekend gemaakt en is een suggestie voor een bezoek aan een woonboulevard uitmuntend getimed.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het verleden. Pak de statistieken van Google Analytics erbij en kijk wanneer het blad het best gelezen wordt. Dat kan, mits er genoeg data is om waardevolle conclusies uit te kunnen trekken, een goede indicatie geven van het juiste tijdstip. Wees ook niet te bang om te experimenteren met verschillende tijdstippen door bijvoorbeeld een mailing in twee delen op te splitsen. Het ene deel verstuur je op tijdstip A het ander op tijdstip B. Zo kan je blijven optimaliseren.

2. Kill your darlings – Content optimaliseren voor de lezer

Veel papieren magazines worden gemaakt vanuit een bepaald beeld van de doelgroep en wat deze interessant vindt. Of dit beeld klopt en het magazine effectief is, blijft met een printversie toch een beetje gissen. Bij online magazines is het mogelijk om te meten wat de doelgroep doet. Welke artikelen worden gelezen en welke niet? Op welke links wordt geklikt? Hoe ver scrollen mensen door op de pagina. Dat soort vragen kan je beantwoorden met behulp van statistieken. De inzichten die daaruit voortkomen moeten worden gebruikt om het beeld van de doelgroep en de content bij te stellen.

Vaak blijkt dat de bladenmakers verrast zijn over de resultaten. Aannames worden in veel gevallen bijgesteld en de content wordt aangepast. Hierbij geldt de beroemde kreet ‘kill your darlings’. Als de statistieken aantonen dat je favoriete artikel niet gelezen wordt dan zul je daar afscheid van moeten nemen om tot een beter magazine te komen. Optimaliseer de content voor je lezer en niet voor jezelf.

Wil jij een online magazine maken? Kies dan voor Magzmaker.
Probeer Magzmaker nu 14 dagen gratis!
Probeer de gratis demo

3. Zorg voor een goede flow binnen het magazine

Een goede ‘flow’ door je magazine is belangrijk. Het moet duidelijk zijn wat de bedoeling is per pagina. Wat de lezer moet doen. Bijvoorbeeld een artikel lezen, op een link klikken, het artikel op social media delen of een product bestellen. Er zijn veel verschillende opties mogelijk, maar het moet per pagina duidelijk zijn wat het doel is. Daarnaast moet er een logische volgorde in zitten. Mensen moeten gestimuleerd worden om te bladeren en verder te lezen. Zorg voor een variatie in je pagina’s. Online magazines bieden daarvoor perfecte mogelijkheden: maak vaste pagina’s waar je door klikken pop-ups en achterliggende pagina’s met aanvullende informatie krijgt en wissel ze af met longreads waarin de lezer door het verhaal scrollt. Wat voor pagina’s je ook maakt, call-to-actions zijn heel belangrijk. Roep de lezer op tot actie. Houd per pagina het doel in gedachte.

4. Let op de leesmodus

Het ene magazine is bedoeld om vluchtig door te bladeren, het andere om uitgebreid te lezen. De artikelen moeten gemaakt zijn voor de juiste ‘leesmodus’: leaning back doorbladeren of leaning forward aandachtig lezen. De vorm ondersteunt het leesdoel. Let dus op de (hoeveelheid) afbeeldingen, animaties en bijvoorbeeld de paginalengte. De juiste keuzes hierin optimaliseren de content en dragen zo bij aan de juiste flow.

5. Word gevonden – Content optimaliseren voor zoekmachines

Zoekmachine-optimalisatie, ook wel SEO genoemd, is een belangrijke methode om meer relevante bezoekers te krijgen: lezers die de vragen stellen die in je magazine worden beantwoord. Of je aan zoekmachine-optimalisatie moet doen is echter afhankelijk van de doelstelling van het e-magazine dat je maakt. Een intern ledenblad hoeft niet op de eerste pagina van Google te staan, maar een inspiratiemagazine voor een webshop juist wel.

Handig is bijvoorbeeld Keywordtool.io waarmee je makkelijk zogenaamde ‘long-tail keywords’ kan vinden. Dit zijn langere en meer specifieke zoektermen. Dus in plaats van ‘online magazine maken’ bijvoorbeeld ‘zelf een online magazine maken’. Hiermee werp je een groter net uit en beantwoord je meer specifieke zoekvragen. Lees er meer over in onze blog “Zo voer je een zoekwoordenonderzoek uit?

Het kan ook geen kwaad om je zoekwoordenonderzoek mee te nemen in bij de bepaling van je redactieformule en je artikelen af te stemmen op waar mensen naar zoeken op Google. Daar maak je de content relevanter mee.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Magzmaker of over het laten maken van een online magazine of digitale brochure? Neem contact met ons op en wel leggen je alles uit.
LinkedIn
Share

Lees verder

Leads genereren met online publicaties

Digitale brochures, white papers, online magazines en andere digitale publicaties zijn ideale hulpmiddelen voor het genereren van leads. Hoe dit werkt en wat “leads genereren” precies inhoudt lees je in dit blog.

 

Meer lezers voor jouw online magazine

Een online magazine is een prachtig content marketing instrument, maar hoe zorg je dat het ook daadwerkelijk goed gelezen wordt? In dit blog een aantal tips over hoe je kan zorgen voor een groter publiek en beter gelezen artikelen.

Zo voer je een zoekwoordenzoek uit?

Een goed beeld van de zoektermen waarmee je in Google wilt scoren vormt de basis van je SEO strategie. Je kunt de zoektermen die voor jou het beste resultaat opleveren optimaal in kaart brengen door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. We beschrijven hieronder in drie stappen hoe je dit onderzoek uitvoert.

 

Deze klanten gingen je al voor

Logo ServiceManagement
Aedes magazine
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Stadsschouwburg Utrecht
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond