De 15 beste stockfoto sites voor online magazines

Leestijd: 12 minuten
     
Mensen zijn visueel ingesteld. Een plaatje zegt ons veel meer dan een lap tekst. Als de lezers van je online publicaties een mooie en relevante foto zien, zijn ze sneller geneigd je verhaal te lezen en blijft de boodschap van je e-Zine beter hangen. En het hóeft je gelukkig geen geld te kosten. Op het wereldwijde web zijn talloze gratis afbeeldingen te vinden die je in je online magazines kunt gebruiken.

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, presenteren we je in deze blog de 12 beste stockfoto sites waar je rechtenvrije foto’s kunt vinden. Daarnaast geven we 3 tips voor betaalde stockfoto-sites.

Een kleine kanttekening: de meeste sites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden putten uit dezelfde bronnen. Grote kans dus dat je dezelfde foto op meerdere van deze sites zult tegenkomen. Stockfoto sites onderscheiden zich vooral van elkaar in het soort foto’s, de fotokwaliteit en het zoekmechanisme. Het is dus zaak die sites eruit te pikken die het beste aansluiten bij jouw voorkeuren. Via links in dit blog moet je in staat zijn om je vaste stek(ken) te vinden waar je de pareltjes uit het overweldigende aanbod kunt vissen.
Één tip geven we je alvast mee: probeer altijd de foto’s met een lage resolutie uit je zoekresultaten te filteren. Daar verrijk je je publicaties niet mee. Veel sites geven je de optie ‘geavanceerd zoeken’ om het hi-res materiaal eruit te vissen. Gebruik deze.

Onze top 15 van stockfoto-sites

We nemen je hieronder mee langs onze 15 favoriete sites, waarvan de eerste 12 rechtenvrije foto’s aanbieden. Per site beschrijven we in het kort:
• Een korte karakterisering van de site zelf
• De breedte van het foto-aanbod
• Het karakter van de foto’s
• De kwaliteit van de foto’s

Onze 15 winnaars zijn:
Sites met rechtenvrije foto’s:

  1. Pexels
  2. Unsplash
  3. Libreshot
  4. Lifeofpix
  5. Picjumbo
  6. Gratisography
  7. Pixabay
  8. Kaboompics
  9. Stocksnap
  10. Fancycrave
  11. Pikwizard
  12. Splitshire

Betaalde stock-foto sites:

13. iStock
14. Shutterstock
15. 123RF

1. Pexels – Best free stockfoto’s in one place

Pexels behoort tot onze absolute favorieten. Het team van Pexels is dagelijks bezig met het uitbreiden van z’n collectie door handmatig de mooiste foto’s van andere stockfoto sites te selecteren. De kwaliteit van de foto’s ligt hierdoor bijzonder hoog en dit is ook waar Pexels het van moet hebben. Het enige nadeel van Pexels is namelijk dat het aanbod niet al te breed is.

 • Aanbod: +- 30.000 foto’s
 • Karakter foto’s: De foto zijn qua karakter erg uiteenlopend. Sommige zijn uniek, andere juist weer heel ‘gewoontjes’. Pexels focust met name op kwaliteit.
 • Kwaliteit foto’s: bijzonder goed, we geven het aanbod van Pexels een 8+

2. Unsplash – Beautiful, free photos

Unsplash is uitgegroeid tot een uitgebreide foto-community, ooit ontstaan uit een blog op Tumblr. De teller staat nu op ruim 300.000 foto’s en dagelijks komen hier duizenden foto’s bij. Allemaal van uitstekende kwaliteit. Je kunt Unsplash zien als de grote broer van Pexels. De foto’s lijken veel op die van Pexels, maar het verschil is dat Unsplash meer foto’s binnen hetzelfde onderwerp aanbiedt, terwijl Pexels de keuze beperkt tot een of enkele foto’s per thema. Unsplash is zeker een bezoekje waard, maar pas op dat je jezelf niet verliest in de prachtige en inspirerende collectie.

 • Aanbod: ruim 300.000
 • Karakter foto’s: De foto’s stralen kwaliteit uit en zijn qua karakter vergelijkbaar met die van Pexels. Als je op zoek bent naar een niet te gekke maar prachtige foto bij een specifiek onderwerp dan is Unsplash de bron die je moet raadplegen.
 • Kwaliteit foto’s: hoge resolutie, 8+
Wil jij een online magazine maken? Kies dan voor Magzmaker.
Probeer Magzmaker nu 14 dagen gratis!
Probeer de gratis demo

3. Libreshot – Free fine art photography

Martin Vorel is het creatieve bruin achter Libreshot. Hij heeft het voor elkaar gekregen om de meest unieke gratis foto’s te verzamelen op één plek. Van prachtige architectonische foto’s tot adembenemende beelden uit de natuur. Libreshot is the place to be als je op zoek bent naar foto’s die je kunt beschouwen als kunst.

 • Aanbod: Het aanbod is verassend breed.
 • Karakter foto’s: ‘Free fine art photography’. Daar is niks van gelogen. De foto’s zijn uniek en kunstzinnig. Je kunt bijna niet geloven dat ze rechtenvrij zijn.
 • Kwaliteit foto’s: Hoge resolutie en mooie kleuren. 8+

4. Lifeofpix – Free high resolution photography

Lifeofpix is een van de kleinere stockfoto sites met minder dan 5.000 foto’s. Je zult er geen ‘standaard stockfoto’s’ aantreffen, maar juist professionele en natuurlijke foto’s van hoge resolutie. Met de zoekfunctie en de filters kun je efficiënt op zoek gaan. Je kunt je zoekresultaten filteren op categorie, kleur en of formaat (portrait or landscape). Een andere manier van zoeken die we ook aanraden is het kiezen van een categorie via de ‘gallery’. Nog een praktische tip: open de foto die jij interessant vindt in een nieuw tabblad. Hiermee voorkom je dat je opnieuw moet scrollen.

 • Aanbod: minder dan 5.000
 • Karakter foto’s: De foto’s komen professioneel over en zijn realistisch en serieus.
 • Kwaliteit foto’s: Hoge resolutie en mooie kleuren, 8+

5. Picjumbo – Free stock photos

Picjumbo wordt gerund door een 24 jarige fotograaf met een voorliefde voor schoonheid in foto’s. Je zou kunnen zeggen dat Picjumbo uitblinkt in resolutie, veel foto’s zijn kraakhelder. De site zelf is duidelijk en wat ook fijn is, is dat je direct ziet hoeveel zoekresultaten jouw zoekopdracht oplevert.

 • Aanbod: Het enige nadeel van Picjumbo is het smalle aanbod. Zoek je bijvoorbeeld op ‘windows’ dan vindt je slechts 17 resultaten.
 • Karakter foto’s: Alleen foto’s van hoogstaande kwaliteit halen de selectie van Picjumbo. Hierdoor krijg je de indruk dat je in het portfolio van een professionele fotograaf aan het bladeren bent.
 • Kwaliteit foto’s: Veel foto’s van Picjumbo zijn kraakhelder. We geven de foto’s van Picjumbo een 8+

6. Gratisography – Quirky, Creative, Always Free Photos

‘Photo’s you just won’t find elsewhere’. Hiermee geeft het team van Gratisography al aan waarin de site uitblinkt: unieke, gratis foto’s. Het lijkt alsof Gratisography zijn eigen stijl heeft gecreëerd. Het aanbod van Gratisography mag dan wel minder breed zijn dan dat van andere stockfoto sites, het portfolio en de kwaliteit van de foto’s is bijzonder goed.

 • Aanbod: niet bijzonder breed
 • Karakter foto’s: De foto’s op Gratisography hebben hun eigen stijl. Ze zijn humoristisch en bijzonder uniek. Het lijkt erop alsof Gratisography alleen foto’s selecteert die afwijken van ‘het normale’.
 • Kwaliteit foto’s: Mooie kleuren en veel oog voor detail, 7.5+

7. Pixabay · Prachtige, gratis afbeeldingen

De kans is groot dat je de foto’s vindt die je zoekt op Pixabay. Dit vereist wel wat speurwerk. Pixabay heeft namelijk een uitgebreid aanbod van ruim 1.5 miljoen afbeeldingen. Gebruik de zoekfunctie en de verschillende filters (afdrukstand, categorie, afmeting en kleur). Zo vind je snel en eenvoudig waar je naar op zoek bent. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar foto’s van ramen, met mensen erbij? Typ dan ‘ramen’ in bij de zoekfunctie en pas de categorie mensen toe bij de filters. Over het algemeen is de kwaliteit van de foto’s erg prima.

 • Aanbod: ruim 1.500.000
 • Karakter foto’s: Doordat het aanbod zo ruim is, is niet elke foto even kwalitatief sterk zoals bijvoorbeeld bij Pexels wel het geval is. Ook hebben sommige foto’s een ‘stocky’ karakter. Denk aan te perfecte foto’s met mooie vrouwen met te witte tanden. Dit wil echter niet zeggen dat Pixabay onbruikbaar is. Als je goed zoekt vind je vaak wel wat moois.
 • Kwaliteit foto’s: De meeste foto’s zijn van goede kwaliteit, 7+

8. Kaboompics – Exclusive free photos

Kaboompics is een super interessante stockfoto bron. Klik eens op ‘discover free photo’s’ en bekijk de meest recente foto’s. Je zult zien dat de kwaliteit constant uitstekend is en met name de kleuren bijzonder mooi zijn. Gebruik de uitgebreide zoekmogelijkheden als je al een idee hebt waar je naar op zoek bent. Typ je zoekterm in en vink eventueel de kleur aan die je terug wilt laten komen.

 • Aanbod: niet bijzonder breed
 • Karakter foto’s: Kaboompics verspreidt serieuze foto’s over met name natuur en cultuur.
 • Kwaliteit foto’s: 7.5+

9. Stocksnap – Beautiful free stock photos

De kans dat jij een bruikbare foto vindt op Stocksnap is bijzonder groot. Stocksnap beschikt namelijk over een breed aanbod aan kwalitatief goeie foto’s. Ga eens naar ‘categories’. Waarschijnlijk is er wel een categorie die aansluit op jouw foto wensen. Je kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie. We raden je aan om heel specifiek te zijn bij het invoeren van je zoektermen. Het brede aanbod van Stocksnap is zowel een voordeel als een nadeel. Niet alle foto’s zijn even scherp en even origineel.

 • Aanbod: Het aanbod van Stocksnap is gigantisch.
 • Karakter foto’s: De meeste foto’s zijn erg scherp en als je goed zoekt vind je de pareltjes. Er zijn helaas ook een hoop onnatuurlijke ‘stocky’ foto’s.
 • Kwaliteit foto’s: Het overgrote deel van de gratis selectie van Stocksnap is van goede kwaliteit. 7+

10. Fancycrave – Fuel for your creative projects

Igor Avsyannykov is 3 jaar geleden begonnen met Fancycrave en sindsdien groeit Fancycrave elke dag in populariteit. Fancycrave biedt zogenaamde photopacks aan per categorie. Kijk eens of jouw categorie ertussen zit. Zo ja, dan is de kans groot dat jij de foto vindt waar je naar op zoekt bent. De kwaliteit van de foto’s is over het algemeen zeer goed. Het nadeel van Fancycrave is dat er geen zoekfunctie is.

 • Aanbod: Minder dan 5.000
 • Karakter foto’s: De photopacks bestaan uit kwalitatief goede foto’s, de één met een iets hogere resolutie dan de andere. Toch dragen de foto’s wel veel sfeer met zich mee.
 • Kwaliteit foto’s: De kwaliteit is over het algemeen zeer goed. Af en toe zit er een kraakheldere foto tussen. Wij beoordelen de kwaliteit van Fancycrave als 7+.

11. Pikwizard – Free images library

Pikwizard is een fijne en overzichtelijke site met bijzonder mooi beeldmateriaal. Je kunt op twee manieren te werk gaan. Gebruik de filters en zoek op: trending, latest, views, favourites of downloads. Of vul je zoektermen in en ga los met de zoekfunctie. Het unieke aan Pikwizard is dat ze een ontwerpwizard aanbieden. Met deze ontwerpwizard kun je basisbewerkingen uitvoeren, zoals tekstoverlays.

 • Aanbod: verassend breed
 • Karakter foto’s: Alles lijkt een beetje op elkaar, maar toch zijn het wel mooie beelden.
 • Kwaliteit foto’s: De foto’s van Pikwizard zijn degelijk en van prima kwaliteit. 7+

12. Splitshire – Free Stock Photos For Commercial Use

Splitshire is een kleinschalige maar kwalitatief goede bron voor het vinden van beeldmateriaal. Kijk eens tussen de verschillende categorieën. Je zult ondervinden dat de foto’s enorm variëren. Van kleurrijke cartoons tot adembenemende beelden van de natuur. Splitshire beschikt ook over een zoekfunctie, het kan echter vaak voorkomen dat je geen resultaten vindt.

 • Aanbod: +- 1.000 foto’s
 • Karakter foto’s: Elke foto heeft zijn eigen identiteit op Splitshire. Er is geen herkenbare stijl. Dit maakt het zeer vermakelijk om het aanbod van Splitshire af te struimen.
 • Kwaliteit foto’s: De meeste foto’s zijn bijzonder scherp en realistisch. 7+

De rechten van gratis stockfoto’s

Je vraagt je waarschijnlijk of je de foto’s zomaar mag gebruiken? Het antwoord is, ja. Je mag het gratis beeldmateriaal van bovengenoemde sites kopiëren, distribueren, aanpassen en inzetten voor commerciële doeleinden zonder toestemming van de auteur. Het beeldmateriaal is namelijk voorzien van de creative commons zero-licentie. Hiermee geven de stockfoto sites aan dat hun beeldmateriaal een geschenk is aan de maatschappij. Lees meer over deze licentie op de website van creative commons.

Tot slot: onze top 3 betaalde stockfoto sites

Er bestaat niet zoiets als een gratis lunch, maar zijn er wel gratis foto’s? Ze zijn er, we laten het hierboven zien. Maar als je het meest omvangrijke aanbod wilt en constante kwaliteit, dan zul je toch de portemonnee moeten trekken. We geven je hieronder een uitgebreide beschrijving van onze top-3 van betaalde stockfoto sites.We beschrijven naast de site zelf, het karakter en de kwaliteit van de foto’s, de zoekmogelijkheden ook de kosten. Onze top 3 bestaat uit:

13. iStock
14. Shutterstock
15. 123RF

13. iStock – Vind eenvoudig de juiste content

Je vindt nergens betere foto’s dan op iStock. Het fijne aan iStock is dat je een enkele afbeelding kunt downloaden en dit kost je meestal € 10. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk op Shutterstock. De goedkoopste minimale aankoop kost je hier € 49 (5 foto’s). iStock is daarom ook voornamelijk geschikt voor designers, vormgevers en bloggers waar Shutterstock meer geschikt is voor designbureau’s, organisaties en uitgevers.
iStock beschikt over ruim 9 miljoen foto’s, waardoor je snel het gevoel krijgt dat je op zoek bent naar een speld in een hooiberg. We zullen je hier uitleggen hoe je efficiënt op zoek kunt gaan naar je gewenste foto(s). Dit doe je door ten eerste rechts naast de zoekbalk te selecteren naar wat voor soort beeldmateriaal je op zoek bent. Vul vervolgens je zoekwoorden in (hoe meer zoekwoorden je in vult, hoe beter de resultaten zullen aansluiten op je wensen). Nu zul je zien dat je nog bijzonder veel resultaten krijgt. Daarom is het handig om je zoekresultaten te verfijnen. Dit doe je links van de zoekfunctie. Via de vele filter mogelijkheden kun je zoeken op je specifieke wensen. Als het goed is heb je nu gevonden waar je naar op zoek bent. Voilà.

Handig: iStock beschikt ook over een app.

 • Aanbod: +/- 9 miljoen
 • Karakter foto’s: De foto’s stralen professionaliteit, schoonheid en kwaliteit uit. Als je weet hoe je moet zoeken kun je elke foto vinden die je maar wilt.
 • Kwaliteit foto’s: De foto’s zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. Het beste van het beste. Daarom geven we iStock 9+.
 • Kosten per foto: Het gros van de foto’s op iStock kost 1 credit, dit staat gelijk aan € 10. Bepaalde uitzonderlijk mooie foto’s kosten echter 2 of zelfs 3 credits. De kosten van credits staan hieronder:
  3 credits: €24,-
  6 credits: €45,-
  12 credits: €85,-
  36 credits: €235,-
  60 credits: €380,-
 • Abonnementen: Wil je een maand of een jaar lang foto’s kunnen downloaden? Dan is een abonnement voordelig.
  10 foto’s per maand : € 85
  10 foto’s per maand : € 70 per maand (een jaar lang)
  50 foto’s per maand: € 190
  50 foto’s per maand: € 159 per maand (een jaar lang)
  750 foto’s per maand: € 339
  750 foto’s per maand: € 266 per maand (een jaar lang)

14. Shutterstock – Stockfoto’s, -afbeeldingen en rechtenvrije video’s

Ook de foto’s van Shutterstock zijn van uitzonderlijk hoog niveau. Kraakhelder en prachtige kleuren. Maar hier betaal je wel voor. Als je van plan bent veel foto’s per maand te downloaden dan is Shutterstock voordelig. Je kunt bijvoorbeeld 350 afbeeldingen per maand downloaden voor € 129 per maand. Dit komt neer op € 0,37 per afbeelding. Een eenmalige aankoop doe je vanaf € 49 (5 foto’s). Ook Shutterstock beschikt over een app.

 • Aanbod: meer dan 90 miljoen foto’s
 • Karakter foto’s: De foto’s zijn erg vergelijkbaar met het aanbod van iStock. Ze zijn professioneel en adembenemend.
 • Kwaliteit foto’s: De foto’s zijn professioneel en hebben een hoge resolutie.9+
 • Kosten per foto: Op Shutterstock is het niet mogelijk om een enkele foto aan te schaffen.
  Kosten per 5 foto’s: € 49
  Kosten per 25 foto’s: € 179
 • Abonnementen:
  10 foto’s per maand : € 49
  10 foto’s per maand : € 29 per maand (een jaar lang)
  50 foto’s per maand: € 125
  50 foto’s per maand: € 99 per maand (een jaar lang)
  750 foto’s per maand: € 199
  750 foto’s per maand: € 159 per maand (een jaar lang)

15. 123RF – Stockfotografie, rechtenvrije afbeeldingen en stockbeelden

123RF biedt prachtige foto’s aan en is in vergelijking tot iStock en Shutterstock erg betaalbaar. Een foto in klein formaat kost je maar €1 (1 credit), terwijl een foto in het grootste formaat je €10 kost. Het nadeel van 123RF is wel dat je meteen 20 credits moet kopen, een abonnement af moet sluiten of een downloadpakket moet kopen. Hierover meer bij ‘kosten per foto’ (redirect).
Net als bij iStock en Shutterstock raden we je aan om meteen na binnenkomst rechts van de zoekbalk het soort beeldmateriaal aan te vinken waar je naar op zoek bent. Typ je zoektermen in en gebruik vervolgens de filters.
Tip: bij filters en dan ‘meer’ kun je aangeven hoeveel mensen je in de foto’s wilt zien en ook welke kleuren je terug wilt laten komen. Ook 123RF heeft een app.

 • Aanbod: ruim 65 miljoen
 • Karakter foto’s: Over het algemeen zijn de foto’s van 123RF mooi helder en scherp. Slechts een aantal foto’s schieten hierin uit en hebben een ‘stocky’ karakter.
 • Kwaliteit foto’s: De kwaliteit van de meeste foto’s van 123RF is uitstekend. We geven 123RF een 8.5+.
 • Kosten per foto: De kosten per foto liggen vrij laag op 123RF. Je moet wel credits, een abonnement of een downloadpakket aanschaffen.
  Credits:
  20 credits: € 22
  40 credits: € 42
  200 credits: € 196
  400 credits: € 384
 • Abonnementen:
  150 foto’s per maand: € 79 (limiet van 5 foto’s per dag)
  150 foto’s per maand: € 649 (voor een jaar)
  200 foto’s per maand: € 139
  200 foto’s per maand: € 1299 (voor een jaar)
 • Downloadpaketten:
  5 foto’s: € 40
  25 foto’s: € 175
Wil je meer weten over de mogelijkheden van Magzmaker of over het laten maken van een online magazine of digitale brochure? Neem contact met ons op en wel leggen je alles uit.
LinkedIn
Share

Lees verder

Hoe voer je een zoekwoordenzoek uit?

Een goed beeld van de zoektermen waarmee je in Google wilt scoren vormt de basis van je SEO strategie. Je kunt de zoektermen die voor jou het beste resultaat opleveren optimaal in kaart brengen door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. We beschrijven hieronder in drie stappen hoe je dit onderzoek uitvoert.

Leads genereren met online publicaties

Digitale brochures, white papers, online magazines en andere digitale publicaties zijn ideale hulpmiddelen voor het genereren van leads. Hoe dit werkt en wat “leads genereren” precies inhoudt lees je in dit blog.

5 Tips voor effectievere online magazines en brochures

Doelstellingen voor online magazines of brochures kunnen sterk verschillen. Met deze 5 tips zet je digitale publicaties optimaal in binnen je marketing- en communicatiemix.

 

Deze klanten gingen je al voor

Logo ServiceManagement
Aedes magazine
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Stadsschouwburg Utrecht
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond