Zo komt je magazine bovenaan in Google

Heb jij het gevoel dat je onzichtbaar bent in Google en pieker je je suf wat je daaraan kunt doen? Dat is heel begrijpelijk. Niemand wil dat zijn met bloed, zweet en tranen gecreëerde online publicaties een onzichtbaar bestaan leiden.

In dit artikel geven we je een overzicht van precies die kennis en tips op het gebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO), waarmee je publicaties de beste posities kunnen veroveren in de zoekresultaten.

Google regeert, nog steeds

Met bijna 90% marktaandeel op de desktop en 97% op smartphones is Google in 2018 in Europa nog steeds de #1 zoekmachine waar je je op wilt richten (Pure Internet Marketing, 2018) Het verbeteren van je posities in Google is nog altijd dé manier om meer lezers en potentiële abonnees te bereiken en naar je online publicaties te leiden.
Het Google zoekalgoritme bevat zo’n 200 ijkpunten waarmee de positie van jouw magazine in de zoekresultaten wordt bepaald. Niet alles wordt door Google bekend gemaakt. Het is daarmee deels een gok, maar met onderstaande tips kun je je voordeel doen.

Magzmaker is SEO-vriendelijk

Een aantal zaken nemen wij voor onze rekening:

 • Sites die beveiligd zijn met een SSL verbinding krijgen een hogere ranking. Daarom lopen alle Magzmaker magazines standaard over https.
 • Het magazine moet goed tonen op de mobiel. Een responsive weergave van je magazine is dus essentieel. Magzmaker biedt je hiervoor alle mogelijkheden.
 • Wanneer je pagina’s niet snel laden, haken bezoekers af. En Google gaat met hen mee. Sinds 2010 weegt Google de laadtijden mee in de beoordeling. Wij hosten je magazine daarom op een snelle server en zorgen ervoor dat je afbeeldingen automatisch verkleind worden.

In het vervolg van dit artikel focussen we op de basisprincipes van SEO (Search Engine Optimalisation) die je zélf in de hand hebt. We geven een duidelijke beschrijving van drie essentiële SEO strategieën om je publicaties optimaal door zoekmachines gevonden te laten worden.

Vier fundamentele SEO-strategieën

Deze vier bekende strategieën zijn nog steeds doorslaggevend bij het veroveren van een goede positie in de Google zoekresultaten. We leggen je stapsgewijs uit hoe je ze kunt toepassen op je online publicaties. De belangrijkste SEO-strategieën zijn:

 1. Kies de domeinnaam en extensie van je magazine goed
 2. Creëer uitmuntende content
 3. Zet je zoekwoorden op een intelligente manier in
 4. Zorg voor een actief link building beleid

1. Kies de domeinnaam en extensie van je magazine goed

Het begint met denkwerk: waarop wil je gevonden worden? Kies daarbij de domeinnaam van je magazine goed.

 • Een exacte match tussen domeinnaam en zoekterm is voor Google een factor die relatief zwaar meetelt mits de content op de site aansluit bij domeinnaam.
 • Een .nl domeinnaam heeft de voorkeur wanneer je je op Nederland focust.

2. Creëer uitmuntende content

Google is tegenwoordig in staat om slechte content te identificeren en af te straffen. Goede content daarentegen wordt beloond met goede posities. Maar wat is goede content? Het antwoord op deze vraag is simpel: je content moet de vragen van je lezers zo goed mogelijk beantwoorden. Hoe beter je hierin slaagt, hoe relevanter je content en hoe hoger jij (in theorie) zult scoren met je online publicaties.

Om uitmuntende content te schrijven is het goed om een doordachte redactieformule te hanteren. Hierin beschrijf je per magazinetitel voor wie je het magazine schrijft, met welk doel, en wat daarbij je belangrijkste uitgangspunten en waarden zijn. Zo geef je met een redactieformule richting aan je online publicatie en kun je hierop een autoriteit worden.

Goede content voldoet aan vijf voorwaarden

1.       Goede content sluit aan bij de redactieformule van jouw magazine
2.       Goede content is niet overgenomen van anderen maar uniek
3.       Goede content is in klare taal geschreven en daarmee duidelijk en helder
4.       Goede content moet je doelgroep raken, emotioneren en aanspreken
5.       Goede content is relevant en beantwoordt de vragen van jouw doelgroep

3. Zet je zoekwoorden op intelligente manier in

Je schrijft teksten die aansluiten bij je redactieformule en maakt hierbij ook gebruik van de zoekwoorden die voor je doelgroep relevant zijn. Zo scoort jouw online publicatie punten bij Google. Hoe kom je te weten welke zoekwoorden je moet gebruiken? Het achterhalen van de zoekwoorden waarmee je kunt scoren doe je door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren.

Vervolgens zet je de zoektermen op een slimme manier in. Google heeft het inmiddels door wanneer je je zoekwoorden op een onnatuurlijke manier gebruikt in je online publicaties. Het is belangrijk om je zoekwoorden op een eerlijke maar slimme manier in te zetten. En dat doe je door te focussen op de volgende punten:

 • Plaats goed scorende zoekwoorden op prominente plaatsen
  Zorg dat je zoektermen in je paginatitel, meta description, headers en in je inleiding staan. Met MagzMaker maak je je pagina’s SEO-geoptimaliseerd via Pagina Eigenschappen’(Page Properties).

  Via page properties kun je je meta descriptie invullen en meer.

   

 • Zorg voor een natuurlijke dichtheid en frequentie
  Het totaal aantal woorden en het aantal zoekwoorden moeten met elkaar in balans zijn. Plaats zoekwoorden niet te vaak en niet te dicht achter elkaar.
 • Zorg voor variatie in je zoekwoorden
  Gebruik bepaalde variatie op je gekozen zoekwoorden. Denk bijvoorbeeld aan enkelvoud, meervoud of synoniemen.

4. Zorg voor een actief link building beleid

Link building is een traditionele SEO techniek die focust op het verzamelen van links richting je website of in jouw geval je online publicatie. Hoe meer er vanuit andere websites naar jouw online publicatie verwezen wordt, des te hoger je Google score zal zijn. Daarbij geldt ook nog dat verwijzingen vanaf websites die zelf een hoge autoriteit hebben meer waard zijn.

De grote vraag blijft dan: hoe krijg je websites met autoriteit zo ver om naar jouw publicatie te linken?

Link building techniek #1: Creëer uitmuntende content

Als je in staat bent om waardevolle content te creëren dan zal deze content als linkmagneet fungeren en heb je goud in handen. Deel je waardevolle content ook op Instagram, Twitter, Facebook of LinkedIn, want ook social media comments, likes en shares gelden als links.

Betrek je lezers

Organisaties die erin slagen om hun lezers te betrekken bij hun online publicaties kunnen een extra boost verwachten. Google heeft betrokkenheid van lezers namelijk hoog in het vaandel staan. Door middel van click-through-rates, likes, shares en dergelijke ziet Google hoe betrokken jouw lezers zijn.

Magzmaker stimuleert een hoge betrokkenheid van je magazine door standaard share buttons voor de meest gebruikte social media aan te bieden.

Andere linkbuilding strategieën

Naast het creëren van waardevolle content kun je ook gebruik maken van de volgende linkbuilding strategieën:

Linkbuilding door een content samenwerking
Bij deze linkbuilding methode schrijf je een artikel voor een andere website. In ruil hiervoor geeft deze website je toestemming om een aantal linkjes te plaatsen richting je online publicatie.

Linkbuilding door linkruilen
Benader eigenaren van relevante websites en vraag of ze een linkje willen ruilen.

Benader startpagina’s
Vraag of grote zoekdirectories zoals startpagina.nl een verwijzing naar je online publicatie willen plaatsen. Deze pagina’s worden gezien als dochterpagina’s van Google en het is dan ook een goed en eenvoudig begin van je linkbuilding campagne.

Het toepassen van deze strategieën biedt helaas geen zekerheid maar zal hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan het succes van jouw online blad.

Onze klanten