Waarom je in je content marketing geen PDF’s meer moet gebruiken

Leestijd: 6 minuten
     

Je doelgroep voor je winnen en aan je binden, daar draait het bij content marketing toch om? Door waardevolle inzichten te delen met je doelgroep, help je ze in hun customer journey en versterk je de band. Des te groter de kans dat ze voor jou zullen kiezen als ze iets nodig hebben. Dát is de gedachte.


Om het content marketing-spel goed te spelen zijn twee dingen cruciaal:

  1. Dat je publicaties je klanten en prospects niet alleen informeert maar ook een goed gevoel geeft over jou als leverancier (beleving)
  2. Dat je ze kunt volgen tijden de stappen die ze zetten op hun reis (meetbaarheid van leesgedrag)

Het is dan ook niet echt logisch dat veel organisaties nog steeds voor PDF-bestanden kiezen om hun verhaal online te verspreiden.

Je doelgroep voor je winnen en aan je binden, daar draait het bij content marketing toch om? Door waardevolle inzichten te delen met je doelgroep, help je ze in hun customer journey en versterk je de band. Des te groter de kans dat ze voor jou zullen kiezen als ze iets nodig hebben. Dat is de gedachte.

Om het content marketing-spel goed te spelen zijn twee dingen cruciaal:

  1. Dat je publicates je klanten en prospects niet alleen informeren maar ook een goed gevoel geven over jou als leverancier (beleving)
  2. Dat je ze kunt volgen tijden de stappen die ze zetten op hun reis (meetbaarheid van leesgedrag)

Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat veel organisaties online hun content marketing uitingen nog steeds als PDF-bestanden verspreiden. Natuurlijk, een bladerbare PDF lijkt een praktische keuze, zeker wanneer je al beschikt over een opgemaakt bestand voor een gedrukte publicatie. Maar PDF is een ouderwetse standaard, ruim 25 jaar oud. PDF’s zijn statisch (geen animaties, geen video) en ze zijn niet responsive, passen zich niet aan aan het scherm waarop ze worden gelezen. Bovendien kun je het leesgedrag niet meten.

We geven je in dit artikel vier redenen waarom het hoog tijd is om je PDF brochures, whitepapers, magazines en andere publicaties om te ruilen voor een online publicatie, gebaseerd op HTML 5 en javascript, de standaarden voor alle moderne websites.

Wil jij een online magazine maken? Kies dan voor Magzmaker.
Probeer Magzmaker nu 14 dagen gratis!
Probeer de gratis demo

De 4 succesingrediënten van online publicaties

PDF’s schieten te kort voor zowel de ontvanger (weinig beleving, niet responsive) als de afzender (niet meetbaar) van content marketing uitingen.

Het is extreem belangrijk dat je in je digitale marketing dicht op de bal zit en snel aanpassingen doet zodra een uiting minder succesvol lijkt.

Online publicaties vangen de tekortkomingen van PDF’s op deze punten op en doen nog meer dan dat. De belangrijkste voordelen op een rij:

1. Prettig leesbaar op ieder schermformaat

Één van de voordelen van een online publicatie is responsive design. Simpel gezegd betekent dit dat het ontwerp zich aanpast aan het scherm waarop de publicatie wordt geopend.

Inmiddels wordt al meer dan de helft van de links vanuit e-mail en social media naar een publicatie geopend op de mobiele telefoon, gevolgd door laptop, de desktop en tot slot de tablet.

Mobile first is dus ook voor je online publicaties het uitgangspunt.

Met MagzMaker zet je responsive design op eenvoudige wijze in. Ga naar ‘magazine instellingen’ en vink bij oriëntatie ‘responsive magazine’ aan.  Maar wil je om wat voor reden dat het ontwerp zich niet aanpast aan het scherm, dan kun je ook voor een vaste liggende of staande oriëntatie kiezen.

1. Kies voor responsive weergave (standaard) van je magazine of voor een vaste liggende of staande opmaak

2. Leesgedrag is meetbaar en geeft essentiële informatie

Op dezelfde manier als bij websites is het leesgedrag van online publicaties tot in detail te volgen: de gemiddelde leestijd, scrolldiepte per pagina, aantal social shares, swipen of klikken op de navigatiepijlen, het is zo gek niet te bedenken of je kunt het meten. In Magzmaker integreer je je Google Analytics code eenvoudig in de admin-instellingen van je magazine:

2. Voeg de Google analytics code eenvoudig toe in in de Admin instellingen van je magazine

Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat je vooraf een plan maakt. Meet wat je wilt weten. Als je bijvoorbeeld leads wilt genereren, is het belangrijk dat lezers converteren, bijvoorbeeld door hun gegevens achter te laten om de publicatie te ontvangen. Natuurlijk meet je hoeveel bezoekers van je site of ontvangers van je email hiertoe bereid zijn.

Maar het is ook belangrijk dat de publicatie zo wordt opgebouwd dat hij hoog scoort in Google. E-books, whitepapers en brochures geven bijvoorbeeld concrete antwoorden op reële vragen van gebruikers. Dat waardeert Google waardoor je publicatie in de zoekresultaten zal verschijnen en zo weer nieuwe leads kan genereren. Meet dus hoe lezers op je publicatie komen.

Gebruik je statistieken ook om te achterhalen welke onderwerpen worden gewaardeerd en stel je content vervolgens beter af op de wensen van je doelgroep. Hoeveel likes krijgen publicaties en artikelen, hoe vaak worden ze gedeeld. Plan, publiceer, meet, stel bij en publiceer opnieuw, dat is het swingende ritme van moderne content marketing.

Een andere reden om je lezers en hun gedrag te registreren is dat het mogelijkheden voor retargeting creëert. Met een retargeting campagne kun je je lezer namelijk nog een keer bereiken buiten je online publicatie. Wil je meer weten over retargeting? Bekijk dan het artikel: Meer lezers en abonnees dankzij retargeting.

3. Beeldmateriaal laat je content tot leven komen

Mensen zijn van nature visueel ingesteld en beeld is altijd al belangrijk geweest, ook in het PDF-tijdperk.

Maar we leven steeds meer in een beeldcultuur en het belang van sterke visuals neemt alleen maar toe. De responsive weergave van online publicaties zorgt ervoor dat je beeld op alle schermen de ruimte krijgt die het verdient.

Bij een statische PDF wordt het beeld geschaald naar het scherm en moeten je lezers het op hun mobiel al snel met afbeeldingen ter grootte van een postzegel doen. Los van het feit dat dat niet heel duidelijk is, maakt het ook niet echt indruk. Weinig beleving dus.

Het verzamelen van flitsend beeld hoeft je trouwens geen geld te kosten. Kijk hier voor de beste stockfoto sites.

Zorg er trouwens ook voor dat je beeldmateriaal deelbaar is voor je doelgroep, want social shares tellen ook mee voor je ranking in Google.

Videocontent zit in de lift. Steeds meer organisaties hebben door dat lezers niet altijd meer de tijd nemen om teksten te lezen. Videocontent is een laagdrempelige manier om je bezoekers te vermaken en hun aandacht vast te grijpen. Denk bijvoorbeeld eens aan een korte video-introductie van je online publicatie. Zie dit voorbeeld van het ‘digimagazine’ van het blad Distrifood.

4. Interactie zorgt voor meer betrokken lezers

Een PDF is tenslotte ook statisch in lezersinteractie. Behalve kijken en lezen heb je weinig opties. Dit weer in tegenstelling tot online publicaties die verschillende interactiemogelijkheden kennen.

Denk bijvoorbeeld aan een poll, het middel bij uitstek om de mening van je lezers te achterhalen. En je biedt ze ook een laagdrempelige manier om mee te doen aan de discussie.

Met MagzMaker voeg je eenvoudig een poll toe aan je publicatie. Selecteer bij onder ‘interactive’ de optie ‘poll’ en stel je vraag en de antwoordopties in. Je lezers zien na te hebben gestemd de antwoord opties en de stempercentages op het scherm. Als maker kun je de uitslag van de poll downloaden als Excel spreadsheet.

3. Een poll is een laagdrempeling instrument om interactie te stimuleren

Tot slot: online publicatie en PDF kunnen ook samengaan

Natuurlijk, print en PDF´s hebben ook hun charmes. We komen nog regelmatig organisaties tegen die willen dat hun publicatie ook kan worden geprint.

Zie het voorbeeld hieronder van het online jaarverslag van de Commissaris van de Koning in Utrecht dat ook als PDF kan worden gedownload (en geprint).

Conclusie

Wie zijn klanten wil volgen op hun customer journey en wil binden door het geven van goede informatie – relevant, persoonlijk en goed getimed – kan niet om online publicaties heen. Ze bieden een rijke beleving en het leesgedrag is goed meetbaar waardoor ze snel kunnen worden aangepast aan nieuwe inzichten.

Het is logisch dat een online PDF van een bestaande print-uiting voor veel organisaties nog steeds een voor de hand liggende oplossing is: praktisch, goedkoop. Maar voor effectieve content marketing span je met een PDF het paard achter de wagen. Goedkoop wordt daarmee duurkoop.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Magzmaker of over het laten maken van een online magazine of digitale brochure? Neem contact met ons op en wel leggen je alles uit.
LinkedIn
Share

Lees verder

Leads genereren met online publicaties

Digitale brochures, white papers, online magazines en andere digitale publicaties zijn ideale hulpmiddelen voor het genereren van leads. Hoe dit werkt en wat “leads genereren” precies inhoudt lees je in dit blog.

 

Zo komt je magazine bovenaan in Google

In dit artikel geven we je een overzicht van precies die kennis en tips op het gebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO), waarmee je publicaties de beste posities kunnen veroveren in de zoekresultaten.

5 Tips voor effectievere online magazines en brochures

Doelstellingen voor online magazines of brochures kunnen sterk verschillen. Met deze 5 tips zet je digitale publicaties optimaal in binnen je marketing- en communicatiemix.

 

Deze klanten gingen je al voor

Logo ServiceManagement
Aedes magazine
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Stadsschouwburg Utrecht
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond